Flyforsinkelse – Kompensation ved forsinket og aflyst fly

Når du flyver i, til eller fra lande i EU, har du ret til kompensation, hvis dit fly bliver forsinket i mere end 3 timer.

Kompensationen starter på ca. 2.000 kroner, men kan løbe helt op til 4.500 kroner, hvis du er forsinket på en længere flyvetur – og det er for hver eneste passager.

Er I således et par ude at rejse, og bliver jeres fly forsinket, har I begge ret til kompensation for flyforsinkelsen efter EU-reglerne.

Har du oplevet et forsinket fly? Vi anbefaler at få hjælp af Flyhjaelp – #1 på Trustpilot og no cure, no pay-ordning!

2 krav skal være opfyldt for at du kan få forsinkelse:

 1. Dit fly skal være forsinket i mere end 3 timer eller aflyst. Forsinkelsen tæller i forhold til, hvornår du skulle være landet og således ikke, hvornår du tager afsted.
 2. Forsinkelsen skal skylde flyselskabets fejl.

Det betyder, du ikke får kompensation (erstatning) ved flyforsinkelse, hvis forsinkelsen fx skyldes:

 • dårligt vejr
 • force majeure (krig, vulkanudbrud og lignende)
 • eller tekniske fejl, der ikke kan synes at være flyselskabets fejl (denne er i praksis ubrugelig for flyselskabet efter en nylig dom i den danske Højesteret).

Du kan se, hvor mange penge du har ret til i erstatning for det forsinkede fly i tabellen herunder:

1.500 kilometers flyvetur eller kortere Minimum 3 timers forsinkelse eller aflysning 250 euro kompensation (2000 kroner)
1.500 kilometer – 3.500 kilometer i EU Minimum 3 timers forsinkelse eller aflysning 400 euro kompensation (cirka 3000 kroner)
Over 3.500 kilometer til eller fra EU Minimum 3 timers forsinkelse eller aflysning 600 euro kompensation (cirka 4.500 kroner)

Hvis du således er forsinket 2.5 timer på en tur fra Københavns Lufthavn til Dubai, får du ikke kompensation, da denne flyvning kræver en forsinkelse på 4 timer for at udløse kompensation.

Til gengæld får du kompensation for flyforsinkelse allerede ved 3 timers forsinkelse til blandt andet Stockholm, Oslo, London, Berlin og alle andre europæiske byer.

Du får altid kompensation ved en flyforsinkelse på mere end 3 timer, når du flyver ind eller ud i EU – fx til eller fra New York, Bangkok, Cape Town eller en helt fjerde by.

Vær opmærksom på, at EU-reglerne kun gælder til og fra lufthavne i EU. Hvis du rejser fra Danmark til Thailand med en mellemlanding i Dubai, er du således ikke berettiget til kompensation for din flyforsinkelse mellem Dubai og Bangkok (Thailand), da ingen af de to er i EU.

Årsager til forsinkelse

flyvemaskine over skyerne

Hver dag er mange hundrede fly i Europa enten forsinkede eller aflyste.

De mest hyppige årsager er blandt andet:

 • Overbooking fra flyselskabets side.
 • Mangel på piloter.
 • Piloter skal hvile sig jf. ”flyve-hviletids”-regler (således også mangel på piloter).
 • Teknisk fejl på flyet (hvilket er flyselskabets problem jf. Nyere Højesterets-dom med Primea Air).
 • Dårligt vejr.

Af de ovennævnte årsager, er det alene det dårlige vejr, der fritager flyselskabet fra ansvar, og hvor du som passager således ikke har ret til kompensation. Ved længere forsinkelser, har du dog stadig ret til at få mad, drikke og telefonopkald, ligesom du har ret til at blive booket ind på et hotel over natten.

Flyselskaberne kæmper imod – Få hjælp

Nogle flyselskaber er værre end andre – men generelt er der en tendens til, at flyselskaberne ved at nægte og sylte sager forsøger at undslippe den kompensation, du ellers er berettiget til.

Ofte er det nødvendigt at anlægge en sag ved de danske domstole for at få flyselskabet til at udbetale pengene. Det gælder i særdeleshed flere af lavprisselskaberne.

Derfor er der opstået en række virksomheder, der tilbyder at tage slåskampen med flyselskabet for dig mod at få en del af den kompensation for flyforsinkelse, du er berettiget til.

På listen over firmaer bør nævnes blandt andre:

 • Flyhjaelp
 • Airhelp
 • Flyadvokat

Og mange flere.

Tjenesternes ydelser er generelt de samme. Til gengæld svinger deres afregningsprocent.

En undersøgelse fra august 2016 viser følgende satser hos de mest gængse flykompensationstjenester:

Selskab Afregningsprocent
Flyforsinkelsedk 25 %
Flyhjaelp 25 %
Flightbuddy 20 %
Airhelp 25 %

Fælles for alle virksomhederne er, at de alene tager sig betalt, hvis de også lykkes med at skaffe dig kompensation for din flyforsinkelse.

Det er således risikofrit at tage imod deres hjælp – og da du ofte er nødt til at anlægge en sag for faktisk at få erstatningen for din flyforsinkelse, er det en anbefalelsesværdig løsning.